3.3 Opnemen

Opnemen

Je wilt een album/e.p. opnemen en je wilt zeker weten dat het gaaf klinkt. Dat is vaak duur, maar zeker niet onbetaalbaar.

Voor de eerste plaat met mijn bandje hadden we nauwelijks poen. We hebben geprobeerd zo min mogelijk “echte” studiotijd te gebruiken. Voor de drums en vocalen konden we er niet omheen en hebben we een kleine studio geboekt, maar de overige instrumenten hebben we volledig met virtuele amps in de woonkamer opgenomen. Het mixen heeft een bevriende producent voor weinig geld gedaan, het masteren hebben we overgeslagen. Het resultaat was zeker niet perfect maar voor boekingen en eerste fan opbouw heeft het deuren geopend. Door concerten en merchverkoop hadden we voor de volgende plaat genoeg geld verdiend om met een producer de studio in te gaan.

Voordat je de studio in stapt helpt het zeker een beetje in de thematiek te induiken. Je moet namelijk een studio kiezen, in de studio opnemen, de opnames laten mixen en masteren. Informatie over en uitleg van termen vind jij onder Studio Recording. Verder vind je links naar studio’s in Twente en informatie over hoe je die juiste producer kiest.

Opnemen Recording Studio